Opname en Streaming

De basis van een goede (akoestische) opname is een perfect geplaatste stereo microfoonopstelling. Bij een echte stereo-opname als deze ervaart de luisteraar thuis ongeveer de ruimtelijkheid die er ook was tijdens de uitvoering. De verschillende stemmen in de muziek krijgen allemaal een duidelijke plaats in het stereobeeld.

De microfoons worden op een hoog statief geplaatst en midden voor de uitvoerenden opgesteld. Precieze plaatsing en de te gebruiken microfoon-opstelling is uiteraard afhankelijk van de akoestische omstandigheden in de opnameruimte, maar vaak werkt een statief recht achter de dirigent heel goed. Mathea heeft voor dit doel meerdere typen professionele microfoons (onder andere Sennheiser MKH serie) van topkwaliteit ter beschikking.

Voor de meeste opnames maken we daarnaast gebruik van steunmicrofoons of een extra stereo-paar om solisten, een koor achter een orkest of zachte instrumenten beter in het geluidsbeeld te plaatsen. De opname gebeurt altijd op meersporen, waarbij iedere microfoon apart wordt opgenomen, zodat achteraf bij de bewerking in de studio pas de balans hoeft te worden bepaald.

Close-up Opname Hohe-Messe
Close-up opname Hohe Messe Kempenkoor 2012, met op de voorgrond de steunmicrofoons voor de solisten

Doordat er slechts een beperkt aantal microfoons en statieven worden gebruikt en de afluistering in een aparte ruimte plaatsvindt, heeft u tijdens de uitvoering/opname weinig tot geen ‘last’ van de opnameapparatuur en de geluidstechnicus. Ook het (eventuele) publiek zal weinig hinder ondervinden van de opname. Afhankelijk van de mogelijkheden ter plaatse kunnen we microfoons ook inhangen in de ophangsystemen van de zaal, zoals bij onderstaande opname van het Eindhovense Oratorium Vereniging in het Muziekgebouw van Eindhoven.

Eindhovense Oratorium Vereniging in Muziekgebouw Eindhoven, microfoons opgehangen in het Truss systeem.

Afluistering

Tijdens de opname wordt in een aparte naastgelegen ruimte een afluisterruimte ingericht. In de afluisterruimte wordt getracht een zo goed mogelijke balans te vinden tussen direct geluid en galm. De afluisterset bestaat uit een set studio monitoren, gecombineerd met een zeer goede hoofdtelefoon, speciaal ontworpen voor een gedetailleerde weergave van het geluid. Om het geluidsbeeld en de galmverhouding goed te kunnen beoordelen, is afluistering op speakers namelijk van groot belang. De ruimte moet akoestisch goed gescheiden zijn van de opnameruimte kan tot ongeveer 50 meter van de uitvoerenden liggen i.v.m. lengte van de kabels.

afluisterset in aparte ruimte, met opstelling audio apparatuur

Video opnames

Mathea heeft beschikking over twee full-HD videocameras waarmee videoregistraties van concerten kunnen worden gemaakt voor het produceren van YouTube-geschikt videomateriaal of live streaming van een concert. Door een camera vast op te stellen en een camera te gebruiken voor ingezoomde shots, kan een levendige videoregistratie gemaakt worden, met een dynamische afwisseling tussen overzichtsbeelden en shots van de verschillende muzikanten/groepen. In de bewerkingsfase kunnen de videobeelden en audiobeelden gemixed worden tot een volwaardige videoregistratie. Zie de project pagina voor enkele recente voorbeelden.

Streaming

Een concert kan tijdens de audio en video opname ook tegelijkertijd gestreamd worden. Mathea is in staat een uitzending live te streamen met beelden van twee cameras via YouTube of een andere streaming provider. De stream kan aangeboden worden via het streaming kanaal van Mathea Audio Producties op YouTube, eventueel via een ‘verborgen’ link die alleen gedeeld wordt met specifieke ontvangers.