Mathea Audio Producties

Opname

De basis van een goede (akoestische) opname is een perfect geplaatste stereo microfoonopstelling. Bij een echte stereo-opname als deze ervaart de luisteraar thuis ongeveer de ruimtelijkheid die er ook was tijdens de uitvoering. De verschillende stemmen in de muziek krijgen allemaal een duidelijke plaats in het stereobeeld tussen de luidsprekers.

De microfoons worden op een hoog statief geplaatst en midden voor de uitvoerenden opgesteld. Precieze plaatsing en de te gebruiken microfoon-opstelling is uiteraard afhankelijk van de akoestische omstandigheden in de opnameruimte. Mathea heeft voor dit doel meerdere typen professionele microfoons van topkwaliteit ter beschikking.

Voor opnames waar het geluidsbeeld complexer is, wordt meestal gebruik gemaakt van steunmicrofoons om solisten of zachte instrumenten beter in het geluidsbeeld te plaatsen. In dat geval wordt altijd een meersporen-opname gemaakt, waarbij iedere microfoons apart kan worden opgenomen, zodat achteraf in de studio pas de balans hoeft te worden bepaald. Mathea heeft voor dit doel een professionele digitale recorder die tot 24 sporen apart kan opnemen. Voor de meeste klussen is een 8 sporen opname voldoende, en kan er zelfs met hoge resolutie (DVD-audio kwaliteit: 96 kHz, 24 bit) worden opgenomen. Een meersporen opname biedt vooral uitkomst bij ingewikkelde opnames (denk bijvoorbeeld aan een koor plus orkest plus solisten) of bij een veeleisende studio-opname, waar later in de bewerkingsfase nog veel aan de balans gesleuteld moet kunnen worden.

opstelling microfoonsDoordat er slechts een beperkt aantal microfoons en statieven worden gebruikt en de afluistering in een aparte ruimte plaatsvindt, heeft u tijdens de uitvoering/opname weinig tot geen 'last' van de opnameapparatuur en de geluidstechnicus. Ook het (eventuele) publiek zal weinig hinder ondervinden van de opname.

De afbeelding hiernaast geeft schematisch weer hoe de opstelling in de praktijk eruit ziet, in het geval van een koor met solisten (in dit geval met steunmicrofoon).

Hieronder een wat complexere opstelling van groot koor en orkest, met meerdere steunmicrofoons.
Opname Hohe Messe kempenkoorcloseup opname Kempenkoor

Afluistering tijdens de opname

De afluister- en opnameapparatuur worden in een apart ruimte opgesteld waar het geluidsbeeld kan worden gecontroleerd. In de afluisterruimte wordt getracht een zo goed mogelijke balans te vinden tussen direct geluid en galm. De afluisterset bestaat uit een set studio monitoren, gecombineerd met een zeer goede hoofdtelefoon, speciaal ontworpen voor een gedetailleerde weergave van het geluid. Om het geluidsbeeld en de galmverhouding goed te kunnen beoordelen, is afluistering op speakers namelijk vangroot belang. Het geluid is erg moeilijk goed in te stellen met enkel een hoofdtelefoon in de opnameruimte zelf. De ruimte moet akoestisch goed gescheiden zijn van de opnameruimte en mag maximaal 40 meter van de uitvoerenden liggen i.v.m. lengte van de kabels. Dit is meestal, ook in een wat grotere kerk of zaal, geen probleem.

afluisterset Hiernaast is een foto te zien van de apparatuur en opstelling in de afluisterruimte tijdens een locatie opname.
Over Mathea | © Mei 2005 Martijn Willemsen